Je kunt het over veel dingen oneens zijn. Maar wat ons als menselijke soort drijft zijn de zaken die er voor zorgen dat we in leven te blijven en ons laten voortbestaan. Eten, drinken, slaap en de behoefte aan veiligheid, zijn onze grootste verlangens. Ene mijnheer Maslow heeft ze geheel terecht ooit in de basis van z’n piramide opgenomen.

Cyberweerbaarheid en basisbehoeften

Cyberweerbaarheid begint bij het regelen van de basis

Voor een veilige IT omgeving is gemakkelijk een parallel te trekken met onze eigen basisbehoeften. En ook voor onze cyberweerbaarheid geldt dat je bij de basis, dus onderin de piramide moet beginnen elke volgende stap kan pas gezet worden als de laag eronder geregeld is.

Ik snap het! Maar hoe nu verder?

Zoals een oud Chinees spreekwoord zegt: Elke reis van 1000 mijl begint met een eerste stap. Maar wat is dan je eerste stap? Het antwoord op deze vraag is voor de hand liggend. Zorgen voor inzicht. Hieronder zullen we vijf basisstappen of principes uitleggen. Sommige kun je zelf regelen, voor sommige heb je misschien hulp nodig.

Na he lezen zakt je misschien de moed in de schoenen. Wij kunnen je op vele fronten inzicht verschaffen door te zorgen dat je omgeving in ieder geval continue doorgelicht wordt. Samen met SIDN leveren wij hiervoor Cybersterk, op de produktpagina van Cybersterk lees je er alles over!

1. Inventariseer kwetsbaarheden

Inventariseer welke ICT-onderdelen je in je bedrijf hebt en ga na of ze kwetsbaar zijn en wat voor effect uitval of beschadiging heeft op je bedrijfsvoering. Neem in deze risico-analyse beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid op.

Beschikbaarheid: Wat voor effect heeft het als een ICT dienst (tijdelijk) niet beschikbaar is.

Integriteit: Wat voor effect heeft het als gegevens van een ICT dienst niet (meer) betrouwbaar zijn?

Vertrouwelijkheid: Kan het kwaad als de gegevens ingezien kunnen worden door mensen die hier niets mee te maken hebben?

2. Kies veilige instellingen

Veel apparatuur en software kan eenvoudig aangeschaft worden en in gebruik worden genomen. Ten behoeve van gebruiksgemak staan allerlei instellingen niet bepaald ingesteld op de meest veilige toestand. Pas standaardinstellingen dus aan en kijk kritisch naar functies en diensten die automatisch ‘aan’ staan.

3. Voer updates uit

Fabrikanten brengen met grote regelmaat updates uit. Installeer deze! Hackers zijn er als de kippen bij om niet gedichte kwetsbaarheden uit te buiten. Ze kunnen dit zelfs door over het internet scans uit te voeren. Het is slechts een kwestie van tijd wanneer een apparaat dat niet gepatcht is gehackt wordt en misbruikt wordt. Schakel automatische updates in zodat je apparaten en software voortaan altijd draaien op de laatste versie.

4. Beperk toegang

Stel per medewerker vast tot welke systemen en data hij of zij toegang nodig heeft om te kunnen werken. Vergeet niet toegangsrechten te wijzigen als iemand een nieuwe functie krijgt of bij de onderneming vertrekt.

5. Voorkom virussen en andere malware

Er zijn vier manieren om malware te voorkomen:

  1. Stimuleer veilig gedrag van medewerkers
  2. Gebruik een antivirusprogramma
  3. Download apps veilig
  4. Beperk de installatiemogelijkheden van software.

Test je cyberweerbaarheid

Onze overheid heeft een basistest waarmee je kunt vaststellen hoe het ervoor staat met je cyberweerbaarheid

Met behulp van 25 stellingen weet je meteen hoe jouw onderneming scoort op de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen. Deze test is gemaakt door het Digital Trust Center, dit is een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Rapport en advies

Na het invullen van de testscan ontvang je een rapport. Hierin staat per onderdeel in hoeverre je ja zaakjes op orde hebt. Hiermee kun je aan de slag om zaken te verbeteren. Ik kan me voorstellen dat je hier soms niet helemaal uit komt. Wij helpen je graag.

Geïnteresseerd of meer toelichting nodig?

We vertellen je graag persoonlijk wat er op het gebied van Cybersterk en het scannen van netwerken en computers allemaal mogelijk is. Neem telefonisch contact op via 033-2471111 of stel hieronder je vraag.