In de komende updates van Microsoft zal de huidige Edge-browser van Windows 10-systemen verdwijnen. Hiervoor in de plaats krijgen gebruikers de nieuwe op Chromium gebaseerde versie terug.

Microsoft stopt definitief met de originele Edge-browser. Met de update in april wist Microsoft de verouderde browser van Windows 10-systemen. Gebruikers krijgen hiervoor in de plaats een nieuwe op chromium gebaseerde versie van Edge.

Cumulatieve update

Met behulp van een cumulatieve ‘Patch Tuesday’-update wordt Edge verwijderd. een cumulatieve update bevat verbeteringen op het gebied van beveiliging en stabiliteit en de installatie hiervan is ‘verplicht’. Microsoft dwingt op deze manier af dat de Edge Legacy verdwijnt van alle ondersteunde versies van Windows 10.

  • Windows 10, versie 1803, (april 2018)
  • Windows 10, versie 1809, (oktober 2018)
  • Windows 10, versie 1903, (mei 2019)
  • Windows 10, versie 1909, (oktober 2019)
  • Windows 10, versie 2004, (mei 2020)
  • Windows 10, versie 20H2, (oktober 2020)

Chromium engine

Met de introductie van Edge heeft Microsoft geprobeerd om de sterk verouderde en niet heel veilige Internet Explorer-browser te vervangen. Hiertoe ontwikkelde Microsoft een splinternieuwe browser met een eigen ‘engine’. Edge heeft nooit het succes gekend van Internet Explorer of Google Chrome.

In 2019 startte Microsoft de ontwikkeling van de nieuwe versie van Edge gebaseerd op de Chromium engine. Vanaf januari 2020 is deze inmiddels  beschikbaar voor het grote publiek. Chromium Edge rekent af met alle compatibiliteitsproblemen, de browser is een waardig alternatief voor Google Chrome. Microsoft rondt de overgang nu af door de oude versie van de Windows 10-systemen te verwijderen, een logische stap met beperkte impact.