Goed nieuws van het ‘security front’. De Redstor back-up oplossing kent nu malwaredetectie en identificeert mogelijk schadelijke bestanden in de ESE-back-ups en plaatst deze uit voorzorg in quarantaine. Via de Redstor-webapp kun je vervolgens beslissen wat je met deze bestanden wilt.

Wat is malware?

Malware (afkorting van malicious software) bestaat meestal uit code die is ontwikkeld door cyberaanvallers, ontworpen om grote schade aan gegevens en systemen te veroorzaken of om ongeautoriseerde toegang tot een netwerk te krijgen. Malware omvat alle code of andere inhoud die een schadelijke of ongewenste impact kan hebben op de systemen of services van een organisatie.

Hoe komt malware een systeem binnen?

  • Gebruikers die kwaadaardige e-mailbijlagen of ingesloten links openen
  • Gebruikers die browsen op (of worden omgeleid naar) websites die schadelijke inhoud bevatten
  • Gebruiker die kwaadaardige gegevens importeert van sociale media of andere webgebaseerde services
  • Gebruikers die verwijderbare media of niet-vertrouwde apparaten zoals smartphones aankoppelen

Hoe werkt de malwaredetectieservice van Redstor?

Zodra de malwaredetectieservice is ingeschakeld, scant het systeem van Redstor automatisch de back-upgegevens. De gebeurt elke keer nadat een back-up voltooid is. De scan gaat op zoek naar aanwijzingen dat malware aanwezig is in een van de bestanden die zijn toegevoegd of gewijzigd sinds de laatste back-up.

Hoe goed is de service van Redstor bij het opsporen van malware?

De detectienauwkeurigheid is 99,35%, met uitschieters voor een aantal bestandtypen naar een nauwkeurigheid van 99,9%.

Kan ik geïnfecteerde bestanden nog steeds herstellen?

Om onze klanten te beschermen staan ​​we geen herstel toe van bestanden waarvan is vastgesteld dat ze malware bevatten. Op de site van Redstor vind je meer informatie over het uitvoeren van acties met betrekking tot in quarantaine geplaatste bestanden vanuit de webapp.

Als ik al antivirussoftware heb geïnstalleerd, heb ik dan malwaredetectie nodig?

Antivirus beschermt je opgeslagen gegevens maar niet je back-ups. Malware zal in veel gevallen door de aanwezige antivirus opgemerkt worden. Maar herstel is alleen mogelijk als de bestanden die in de back-up zitten schoon zijn.

Daarnaast is anti-virus niet hetzelfde als anti-malware. Antivirus geeft bescherming tegen bekende bedreigingen als Trojaanse paarden, virussen en wormen. Anti-malware gaat een stap verder en richt zich doorgaans op nieuwere bedreigingen, zoals polymorfe malware of malware die wordt geleverd door zero-day exploits. Je kunt zeggen dat antivirus beschermt tegen aanhoudende, meer voorspelbare dreigingen, terwijl antimalware beschermt tegen de nieuwste, meestal veel gevaarlijkere, dreigingen.

Goed om te weten

  • De malwaredetectieservice is alleen beschikbaar voor ESE-agents
  • De service van Redstor kan niet scannen op ransomware, simpelweg omdat Redstor niet zomaar toegang heeft tot het apparaat van de gebruiker.
  • De service van Redstor scant nu nog geen M365- of G Suite-back-ups op malware.
  • De service van Redstor kan geen gegevens scannen die zijn opgeslagen in de eigen cloud of servers van de klant. Alleen bestanden in Redstor-back-ups kunnen worden gescand, en alleen als een back-up is voltooid.