21 juli 2021 is het zover, Skype for Business stopt als online dienst. Tijd om na te denken over een alternatief. Er is één uitzondering, als je nog met een serverlicentie werkt. Het alternatief is natuurlijk, wie had anders verwacht, Microsoft Teams. Microsoft zet qua ontwikkeling vol in op Teams, nieuwe zaken hoef je dus niet te verwachten in de nog tot 2024 ondersteunde Skype serverlicentie.

Overstappen

Migreren, want dat is wat Microsoft wil, van Skype for Business naar MS Teams heeft ontegenzeggelijk voordelen. Teams is een veel uitgebreidere softwaresuite met tal van onderdelen die je het werken gemakkelijker maken. Ook hier geldt weer elk voordeel heeft een ook een nadeel. Microsoft Teams is een zwaardere applicatie dan Skype for Business, oudere PC’s kunnen hier meer moeite mee hebben. Natuurlijk is er ook een webversie maar die is minder prettig voor dagelijks gebruik. Een ander nadeel is dat je in de migratie de chatgeschiedenis niet meeneemt, gelukkig is die via outlook nog in te zien.

Stroomversnelling

Mede door de Coronacrisis maakte Microsoft Teams een ongekende groei door. Eind 2019 dagelijks zo’n 20 miljoen gebruikers, in drie maanden verdubbelde dat naar 44 miljoen gebruikers. Nog weer een maand verder 75 miljoen en eind 2020 was dit al 115 miljoen dagelijks actieve gebruikers!

Beter en functioneler

Skype staat al jaren stil, Microsoft zit echter niet stil. Teams kent inmiddels een ongekende hoeveel features. Video en audio is sterk verbetert in vergelijk met Skype. Er wordt bijvoorbeeld driftig gesleuteld aan de AI-functionaliteit (kunstmatige intelligentie) die achtergrondgeluiden onderdrukt. Voorbeelden van nieuwe functies die er afgelopen tijd zijn ingebouwd zijn de Taken-app die de Planner en To Do combineert en is de Breakout room-optie.